75 godina djelovanja

Posebni projekti

Uz scensko predstavljanje umjetnički obrađene hrvatske glazbene i plesne baštine, kao osnovne programske odrednice ansambla, LADO je otvoren i za suradnju s različitim glazbenim i plesnim izričajima i autorima koji su našli inspiraciju u hrvatskom folkloru.

LADO Electro

2003. godine predstavljen je projekt i album LADO Electro Hrvoja Crnića Boxera i Borisa Harfmana, u kojem je glazba s repertoara Lada obrađena u suvremenoj, elektronskoj verziji. U tom stilu postavljene su i dvije koreografije Jedna pura, dva pandura Rajka Pavlića i Tanec ladovca Borisa Harfmana koje su izvođene u raznim prigodama kao što su, između ostaloga, dodjela diskografske nagrade Porin, Dani hrvatskog glumišta u HNK, Dora - izbor pjesme za Pjesmu Eurovizije te otvorenje Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. u Splitu. Polufinalnu večer Dore 2010. otvorila je nova koreografija u sklopu projekta LADO Electro pod nazivom Kontrada.

Dvostruki album LADO Electro 2.0 Memorabilium objavljen je 2018. godine te je nominiran za diskografsku nagradu Porin. Ističu se samostalni koncerti u Vintage Industrial Baru i klubu Katran u Zagrebu, na međunarodnom ethno summitu u Beogradu 2018. godine te na četvrtom Porto Etno festivalu u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U live izvedbama, Borisa Harfmana i Hrvoja Crnića prate solistice Ansambla LADO i Ladov glazbenik solist Stjepan Večković na hrvatskim tradicijskim instrumentima.

Folklorni balet s pjevanjem - Veronika Desinićka

Ansambl je nakon dugo godina na hrvatsku kulturnu scenu donio i novi folklorni balet s pjevanjem Veronika. Na glazbu Davora Bobića i u koreografiji Dinka Bogdanića na scenu je postavljena dirljiva legenda o Veronici Desinićkoj, priča o nesretnoj ljubavi plemića i mlade pučanke.

Narodil se mladi kralj

Na stalnom repertoaru Gradskog kazališta Komedija je i uspješan zajednički projekt Komedije i Lada - Božićno prikazanje Narodil se mladi Kralj na glazbu Tomislava Uhlika i dramski tekst Vida Baloga.

JazzLAnDO

U suradnji s Big bandom HRT-a, 2008. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, održan je koncert pod nazivom JazzLAnDO, koji je zabilježen i na istoimenom DVD-u. Pod ravnanjem Silvija Glojnarića, koji je i autor glazbenih aranžmana, publici je predstavljen neobičan spoj različitih žanrova, autentičnog jazza i hrvatskoga folklora. Koncert je emitiran na Trećem programu Hrvatskoga radija i prenosile su ga i sve članice Europske radijske unije (EBU).

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković