75 godina djelovanja

Najčešća pitanja

1. Kako se postaje plesač - pjevač Ansambla LADO?

Ansambl LADO, kao jedini profesionalni folklorni ansambl u Republici Hrvatskoj i ustanova u kulturi, zapošljava punoljetne plesače pjevače nakon uspješno položene audicije na koju su pozvani ukoliko su prethodno zadovoljili sve uvjete iz objavljenog natječaja. Svi natječaji za radna mjesta objavljuju se u Narodnim novinama, na službenoj internetskoj stranici Ansambla LADO te na stranicama Ministarstva kulture i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uvjeti za radno mjesto plesač pjevač Ansambla LADO: SSS, plesno i pjevačko iskustvo i položena audicija. Pritom nije važan smjer završenog srednjoškolskog obrazovanja.

2. Kako izgleda audicija Ansambla LADO?

  • Audicija za glazbenika Ansambla LADO

Na audiciji kandidati na primarnom instrumentu trebaju odsvirati pripremljeni repertoar po svom izboru iz folklornog žanra te nakon toga, po izboru voditelja orkestra, trebaju odsvirati bez pripreme, jednu dionicu iz repertoara Ansambla LADO i time pokazati vještinu čitanja dionice.

  • Audicija za plesača pjevača Ansambla LADO

Na audiciji su kandidati podvrgnuti provjeri ritma i sluha. Provjeravaju se njihove vokalne predispozicije i opseg njihovih glasova. Po svom izboru moraju otpjevati jednu narodnu pjesmu. Nakon navedenog se ispituju/provjeravaju njihove plesne mogućnosti, odnosno kandidati trebaju što vjernije slijediti tehniku i stil plesa raznih hrvatskih plesnih područja koje im prezentiraju Ladovi demonstratori.

3. Mogu li upisati svoje dijete u Ansambl LADO?

Svi umjetnici Ansambla LADO punoljetne su osobe te ujedno i zaposlenici Ansambla temeljem ugovora o radu. Najbolje se obratiti nekom od brojnih amaterskih folklornih društava koja rade s djecom i mladima. U gradu Zagrebu, primjerice, postoji popis svih amaterskih društava koji se može naći na stranicama Grada Zagreba (http://bit.ly/2kLAsKc)

4. Otkupljujete li narodne nošnje?

Ansambl LADO narodne nošnje otkupljuje samo u slučaju kada umjetnički program zahtjeva nabavku nošnji ili dijelova nošnji koje ne postoje u vlastitoj riznici Ansambla. Ukoliko želite darovati ili prodati narodne nošnje, najbolje je poslati upit s nekoliko fotografija na e-mail lado@lado.hr.

Uz LADO, možete se obratiti i Posudionici i radionici narodnih nošnji (http://bit.ly/2lFj6Oz) ili Etnografskom muzeju (http://bit.ly/2m7qcMA).

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković