75 years of activity

Premijera koncerta „Ladarice i Orkestar“ povodom Svjetskog dana glazbe u Muzeju grada Zagreba

LADO publiku povodom Svjetskog dana glazbe ponovno upoznaje s bogatim repertoarom legendarnih Ladarica. Premijerni, vokalno-instrumentalni koncert „Ladarice i Orkestar“, održat će se pod otvorenom nebom u dvorištu Muzeja grada Zagreba, 21. lipnja 2024., s početkom u 21 sat.

Ovaj koncert nastao je u čast 75. obljetnice umjetničkog djelovanja Ansambla LADO, jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla. Koncert „Ladarice i Orkestar“ posvećen je slavnom vokalnom sastavu Ladarice, osnovanom 1965. godine na inicijativu Bože Potočnika, koji je tada neformalno okupio devet ponajboljih ženskih glasova Ansambla LADO. Zvonke glasove Ladarica i Božu Potočnika povezivali su entuzijazam i ljubav prema prikupljanju, obrađivanju i snimanju tradicijske glazbe i vokalni nastupi. Tako su Ladarice, pod vodstvom Bože Potočnika snimile brojne narodne pjesme, a svojim su vokalnim umijećem, uz vrhunske glazbene obrade stvorile poseban stil izvođenja, koji je postao trajni brend hrvatske narodne glazbe. Ladarice su 2008. godine, na poticaj tadašnjeg umjetničkog voditelja Ansambla LADO, Ivana Ivančana mlađeg, pripojene Ansamblu. Od tada sve umjetnice Lada baštine, čuvaju, izvode i pronose slavno ime svojih legendarnih prethodnica. Glazbena ostavština Ladarica je velika, a za ovaj koncert odabrane su neke od najljepših obrada narodnih pjesama poput „Zorja je, zorja“, „Čula jesam da se dragi ženi“, „Oj, djevojko moja“, „Malo Međimurje“, kao i najbolja ostvarenja festivalskih skladbi poput „Vezovi i jorgovani“. Koncert završava skladbom „Poleg vode Drave“, popularnom pjesmom u izvedbi Ladarica, uvodnom špicom legendarne dramske serije „Gruntovčani“.

Neki su od današnjih umjetnika iz Orkestra Ansambla LADO imali priliku dijeliti scenu s originalnim Ladaricama, a na ovom koncertu dijelit će scenu s njihovim nasljednicama, aktualnim umjetnicama Ansambla LADO. Ulaznice za koncert „Ladarice i Orkestar“ po cijeni od 15 eura u prodaji su putem sustava Entrio.hr. Nakon premijere u Muzeju grada Zagreba, „Ladarice i Orkestar“ nastupaju 10. srpnja na Korčuli i 21. srpnja u Splitu.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković